Besplatno savetovanje

Ako želite da se prijavite za besplatno savetovanje u vezi sa Sentis testiranja, kliknite ovde.

Pročitajte još

 
 
 

Mogući rezultati

Pozitivan rezultat

Pozitivan rezultat znači da je bila otkrivena mutacija koja povećava rizik za nastanak karcinoma dojke i jajnika. Takav rezultat ne znači da ste već oboleli ili da ćete sigurno oboleti, već da imate, u poređenju s opštom populacijom, veći rizik da obolite od karcinoma dojke ili jajnika. U slučaju pozitivnog rezultata, imate na raspolaganju genetsko savetovanje, gde ćete dobiti uputstva o sledećim koracima.

Pozitivan rezultat je bitna informacija takođe za članove Vaše porodice, jer u slučaju da je mutacija prisutna kod Vas, postoji 50% verovatnoća da je mutacija prisutna i kod članova Vaše uže porodice. To važi i u slučaju da je mutacija prisutna, a da nije izražena u vidu oboljenja.


Negativan rezultat

Negativan rezultat znači da u analiziranim genima nije otkrivena mutacija koja bi povećala rizik za nastanak naslednog oblika karcinoma dojke ili jajnika. Takav rezultat definitivno je smirujući, ali ne isključuje razvoj oboljenja zbog faktora okoline, nezdravog načina života ili u slučaju da u porodičnoj istoriji ne postoji poznata genetska povezanost. Negativan rezultat ne može u potpunosti isključiti genetski uzrok kod Vas ili u Vašoj porodici, jer promena može biti prisutna u nekom od gena koji nisu bili analizirani ili otkrivena mutacija još nije povezana s karcinomom dojke, odnosno jajnika ili uz pomoć upotrebljene metode nije moguće utvrditi njeno postojanje (tehničko ograničenje).

Varijante nepoznatog značaja (angl. Variations of Unknown Significance - VUS)

Moguće je da prepoznamo genetske promene koje prethodno nisu bile povezane s karcinomom i koje zahtevaju dodatna istraživanja da bi se utvrdio njihov značaj. Zovemo ih „varijante nepoznatog značaja“ ili na engleskom variants of unknown significance (VUS). Budući da se sve više ljudi testira, naučnici imaju sve više podataka na osnovu kojih mogu identifikovati do sada nepoznate mutacije odnosno varijante nepoznatog značaja. Na osnovu naučnih saznanja takve promene mogu biti smatrane promenama koje su uzrok naslednih oblika karcinoma ili normalnim, bezazlenim varijantama.


Dodatne uočene genetske promene

Prilikom analize Vašeg uzorka može se uočiti promena u genu koji je povezan sa drugim genetskim sindromom, kao što je onaj u vezi sa kojim ste prvi put bili podvrgnuti testiranju. Ti genetski sindromi nisu prethodno bili predstavljeni, niti obrazloženi. U slučaju utvrđivanja dodatnih genetskih promena, laboratorija će Vas obavestiti o rezultatima analize ako ste se s tim složili u izjavi o saglasnosti. Lekar nije u obavezi da razmatra dodatne nalaze.