Besplatno savetovanje

Ako želite da se prijavite za besplatno savetovanje u vezi sa Sentis testiranja, kliknite ovde.

Pročitajte još

 
 
 

Kome je test namenjen?

 

Karcinom nastaje kao posledica mutacija u DNK, koju u većini slučajeva stičemo zbog faktora iz okoline ili načina života (npr. pušenje, konzumiranje alkohola), dok se između 10 i 15% karcinoma razvije kao posledica nasleđenih genetskih varijacija (mutacija). To se posebno ogleda u porodicama gde se isto oboljenje javlja kod više članova, na primer, karcinom dojke ili karcinom jajnika ili karcinom koji se ponavlja prema sličnom modelu.

Polovinu svog genetskog zapisa dobijamo od oca, a drugu polovinu od majke. U slučaju da je kod nekog od njih prisutna neka mutacija, postoji verovatnoća od 50% da kao njihovi potomci imamo tu istu mutaciju. Od vrste same mutacije zavisi da li će se ona kod nas iskazati svoj uticaj ili ne. BRCA1 i BRCA2 su geni koji učestvuju u korekciji DNK. Od svakog roditelja dobijamo po jednu kopiju gena (50%) te ako je jedna kopija nefunkcionalna, postoji veća verovatnoća za razvoj naslednog karcinoma dojke ili jajnika.

Na grafikonu u daljem tekstu možemo da vidimo koliki je rizik od pojave karcinoma dojke i jajnika u slučaju da su mutacije prisutne u genima BRCA1 i BRCA2.

 
 
 

Za koga je test posebno prikladan?

Rizik od postojanja mutacije koja uzrokuje oboljenje je veći ako su bar 2 rođake sa ženske strane obolele od naslednog oblika karcinoma pre 50. godine i ako se radi o ženskoj rodbini prvog ili drugog kolena (na primer, majka, sestra, ćerka, tetka, baka). Preporučuje se da te osobe budu podvrgnute testiranju gena koji su, ukoliko mutacija postoji, povezani sa povećanim rizikom od pojave naslednog karcinoma dojke ili jajnika. Ukoliko se kod osobe potvrdi postojanje patogene mutacije, postoji 50% verovatnoće da su takođe i njena braća, sestre i deca nosioci iste mutacije.

 

Zbog pomenutih razloga test SENTIS posebno preporučujemo osobama:

    • s pozitivnom porodičnom anamnezom (rodbina prvog i drugog kolena koja je obolela od karcinoma dojke i/ili jajnika),
    • s potvrđenom naslednom mutacijom u porodici,
    • iz etničkih grupa sa većom verovatnoćom da su nosioci defektnog gena (Jevreji Aškenazi),
    • kojima je testiranje preporučio lekar zbog njihove zdravstvene istorije i
    • osobama koje bi želele da saznaju nešto više o svojim genetskim predispozicijama.