Besplatno savetovanje

Ako želite da se prijavite za besplatno savetovanje u vezi sa Sentis testiranja, kliknite ovde.

Pročitajte još

 
 
 

Prezentacija testa

 

SENTIS je visoko pouzdan genetski test kojim se određuje postojanje rizika od razvoja naslednog oblika karcinoma dojke i jajnika. Za analizu je potrebna Vaša DNK koju ćemo izolovati iz ćelija sluzokože Vaše usne duplje. Postupak uzimanja uzorka je potpuno bezbolan, jer je za analizu potrebno samo 2 ml Vaše pljuvačke.

DNK izolovanu iz Vaše pljuvačke analiziramo uz pomoć najmodernijih genetskih tehnika ciljane izolacije i masovnog paralelnog sekvencioniranja. Koliko različitih gena će biti analizirano zavisi od paketa koji izaberete. Paket SENTIS Basic omogućava testiranje naslednih mutacija u genima BRCA1 i BRCA2, dok u paketu SENTIS Standard testiramo oba BRCA gena zajedno sa još 19 ostalih gena koji, na osnovu rezultata naučnih studija, utiču na razvoj naslednog karcinoma dojke i jajnika*.

Naime, u porodicama sa sindromom naslednog oblika karcinoma dojke i jajnika** (engl. HBOC; hereditary breast-ovarian cancer syndrome) u dve trećine slučajeva oboljenje je povezano s mutacijama u genima BRCA1 BRCA2Preostala trećina slučajeva povezana je s mutacijama u drugim genima (koje testiramo uz pomoć testa SENTIS Standard) i uticajima koje je teško objasniti.

To inače znači da u većini slučajeva sindroma naslednog oblika karcinoma dojke i jajnika oboljenje nastaje zbog mutacije u genima BRCA, ali istovremeno bitnu ulogu imaju takođe i ostali nabrojani geni koji se testiraju uz pomoć testa SENTIS Standard.

Rezultati testa SENTIS su dostupni četiri nedelje nakon uzimanja uzorka.

Budući da uz pomoć testa SENTIS analiziramo genetske promene koje su prisutne u svakoj ćeliji našeg tela (što se stručno naziva „mutacija germinalne linije“), dovoljno je uraditi taj test samo jedanput u životu.

 

*Sva literatura se nalazi pod oznakom Naučna literatura

** Sindrom naslednog karcinoma dojke i jajnika znači da postoji nasledna tendencija za razvoj karcinoma dojke i jajnika u porodicama u kojima se oba raka pojavljaju u istoj osobi ili jedna ili druga vrsta raka prisutna je u nekoliko članova

 
 
 

Šta su BRCA1 i BRCA2?

roza pentlja

Tokom života u našim genima odvijaju se promene (mutacije) u DNK koje mogu uticati na funkcionisanje gena. Većina tih mutacija je bezazlena, ali se mogu pojaviti i takve mutacije koje utiču na naše zdravlje.

BRCA1 i BRCA2 su tumor-supresorski geni koji su odgovorni za mehanizme popravke mutacija u DNK. U slučaju da su geni BRCA1 i/ili BRCA2 sami neispravni zbog prisustva mutacije u njima, oni ne mogu korigovati ostale štetne mutacije, što može dovesti do zdravstvenih komplikacija. Najčešće komplikacije su karcinom dojke i jajnika, mada mutacija može uticati i na razvoj drugih vrsta karcinoma. U oko 10 do 15% slučajeva pomenutih oblika karcinoma, uzrok je postojanje štetne genetske mutacije.

 
 
 

Opcije testiranja

Možete se odlučiti između dva različita paketa testiranja, odnosno Sentis Basic i Sentis Standard testa, koji se razlikuju u broju analiziranih gena:

 

Vrsta testa SENTIS Basic
(2 gena)
SENTIS Standard
(proširen set od 21 gena)
Analizirani geni BRCA1, BRCA2

BRCA1, BRCA2, ATM, BARD1, BRIP1, CDH1, CHEK2,

 MLH1, MRE11A, MSH2, MSH6, MUTYH, NBN, PALB2,

PMS1, PMS2, PTEN, RAD50, RAD51C, STK11, TP53

CENA 550 €* 650 €*

 

*u dinarskoj protivvrednosti

 
 
 

Zanimljive činjenice u brojkama

 
 •  

  20.000

  Izvedenih testova
   
 •  

  1.000

  Pacijenata u studiji validacije
   
 •  

  20

  Testiranih gena