Besplatno savetovanje

Ako želite da se prijavite za besplatno savetovanje u vezi sa Sentis testiranja, kliknite ovde.

Pročitajte još

 
 
 

Vaša uloga

Karcinom predstavlja grupu različitih bolesti kod kojih je glavna karakteristika nekontrolisani rast modifikovanih ćelija karcinoma. U zapadnom svetu važi za jedan od vodećih uzroka smrtnosti, budući da svake godine odnese 8,8 miliona života (izveštaj SZO, 2015). Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji više od 4000 žena godišnje oboli od karcinoma dojke i više od 750 od karcinoma jajnika.

Karcinom se može pojaviti u bilo kojem delu tela i u bilo kom starosnom dobu. Bitni faktori koji utiču na njegovu pojavu su uticaji iz okoline, način života, kao i nasledna sklonost.

U 10 do 15 procenata razlog za pojavu karcinoma dojke i jajnika su genetske predispozicije, koje se mogu naslediti. U slučaju da je Vaša pacijentkinja nosilac štetne mutacije, ona je izložena povećanom riziku od pojave karcinoma. Na osnovu najnovijih studija, životna ugroženost u slučaju postojanja štetnog gena BRCA1 za karcinom dojke je 72%, odnosno 44% za karcinom jajnika*.

Obično se nasledni oblik karcinoma dojke i jajnika prepoznaje na osnovu porodičnog obrasca (npr. sestra, tetka obolela od karcinoma), ali studije pokazuju da u takvoj populaciji do 50% pacijentkinja s mutacijom gena BRCA1 i BRCA2 nema bliže srodnike obolele od karcinoma dojke ili jajnika. U takvom slučaju testiranje se još više preporučuje, budući da rano otkrivanje karcinoma dovodi do brzog delovanja, jeftinijeg lečenja i veće stope preživljavanja pacijentkinja. 

Informišite svoje pacijentkinje o dodatnim mogućnostima koje imaju na raspolaganju za preventivno testiranje na nasledne predispozicije za pojavu karcinoma dojke i jajnika!

Uz pomoć testa SENTIS kod Vaših pacijentkinja analiziramo najbitnije genetske mutacije s povećanim rizikom od pojave naslednih oblika karcinoma dojke i jajnika. Za analizu je potreban samo uzorak pljuvačke, a rezultati su dostupni nakon četiri nedelje.

SENTIS Basic  Set gena

Test SENTIS Basic je namenjen utvrđivanju postojanja mutacija u genima BRCA1 i BRCA2, koji su povezani s pojavom karcinomom dojke i jajnika.

BRCA1, BRCA2                                              

 

 

SENTIS Standard Set gena

Test SENTIS Standard je namenjen utvrđivanju postojanja mutacija u genima BRCA1 i BRCA2, kao i u 19 ostalih gena koji su povezani s pojavom karcinomom dojke i jajnika. Testiranje proširenog seta gena je posebno preporučljivo za žene s pozitivnom porodičnom anamnezom.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

BRCA1, BRCA2, ATM, CDH1, BARD1, BRIP1, CHEK2, MLH1, MSH2, MSH6, MRE11A, MUTYH, NBN, PALB2, PMS1, PMS2, PTEN, RAD51C, RAD50, STK11, TP53


Najčešća pitanja:

 

1. Zašto biste preporučili test Sentis?

Rezultati testa Sentis pokazuju kakva je nasledna sklonost Vaših pacijentkinja ka oboljevanju od karcinoma dojke i jajnika. Na osnovu njegovih rezultata, možete zajedno s pacijentkinjom napraviti individualan plan preventivnih pregleda i preduzimanja potencijalnih kliničkih mera.


2. Kako naručiti test Sentis za Vašeg pacijenta?

Savetujemo vam da nas kontaktirate preko kontaktnog obrasca na našoj internet stranici i u najkraćem mogućem roku stupićemo u kontakt s Vama i savetovati Vas o različitim mogućnostima. 

 
3. Kome je namenjen test SENTIS?

Prema mišljenju Meri-Kler King, koja je otkrila BRCA1 mutaciju i njenu povezanost sa karcinomom dojke, svaka žena koja napuni 30 godina bi trebalo da se podvrgne testiranju. To navodi u svom intervjuu u daljem tekstu (intervju je na engleskom jeziku):

 

Test SENTIS možete preporučiti svakom ko želi saznati više o riziku od nastanka naslednih oblika karcinoma dojke i jajnika.

Testiranje se naročito preporučuje kod pacijentkinja:
 • kod kojih se karcinom pojavio pre 50. godine starosti,
 • koje imaju ili su imale karcinom na obe dojke,
 • kod kojih su u porodici ili kod iste osobe ženskog pola prisutni i karcinom dojke i jajnika,
 • kod kojih je u porodici prisutno više slučajeva karcinoma dojke,
 • kod kojih su kod jednog člana porodice prisutna dva ili više slučajeva karcinoma povezanih s genima BRCA1 i BRCA2,
 • kod kojih je u porodici prisutan karcinom dojke kod muškarca,
 • koje vode poreklo od etničke grupe Aškenazi Jevreja.

 

4. Kako izabrati paket za testiranje?

Trenutno su za Sentis testiranje na raspolaganju 2 paketa, koja obuhvataju dva, odnosno 21 gena, s utvrđenim uticajem na razvoj karcinoma dojke i jajnika.

 

5. Da li je na raspolaganju genetsko testiranje?

Genetsko testiranje je dostupno kod svakog pozitivnog rezultata i rezultata o postojanju mutacije nepoznatog značaja.

 

6. Kako da uključim test Sentis u svoju praksu?

Test Sentis možete uključiti kao dodatan preventivni test, uz pomoć kojeg možete predvideti rizik od pojave naslednog oblika karcinoma dojke i jajnika. Nakon dobijanja rezultata, možete napraviti personalizovan plan pregleda i preduzimanja daljih koraka, ukoliko je to potrebno.

  

*Literatura je na raspolaganju u kartici Naučna literatura.

 
 
 

Postupak testiranja

 
 • Savetovanje sa lekarom i razgovor o testu
   

  Savetovanje sa lekarom i razgovor o testu

   
 • Uzimanje uzorka pljuvačke
   

  Uzimanje uzorka pljuvačke

   
 • Slanje uzorka u laboratoriju
   

  Slanje uzorka u laboratoriju

   
 • Izolacija DNK
   

  Izolacija DNK

   
 • Priprema banke gena i sekvenciranje sledeće generacije (NGS)
   

  Priprema banke gena i sekvenciranje sledeće generacije (NGS)

   
 • Poređenje sa referentnim genima
   

  Poređenje sa referentnim genima

   
 • Analiza patogenosti prisutnih mutacija
   

  Analiza patogenosti prisutnih mutacija

   
 • Interpretacija rezultata
   

  Interpretacija rezultata

   
 
 
 
 
Stupite u kontakt sa nama i dovedite pacijente bliže genetskom testiranju za otkrivanje rizika od naslednog raka dojke i jajnika.